În scopul asigurării unui mediu de lucru echitabil și sigur, fără violență sau hărțuire, legislația impune ca instituțiile și autoritățile de stat și companiile private să impementeze o politică internă pentru prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă.
Hărţuirea este un comportament nedorit, inclusiv de natură sexuală, care face o persoană să se simtă ofensată, umilită sau intimidată. Aceasta include situaţiile în care unei persoane i se solicită să se angajeze în activităţi sexuale ca o condiţie a angajării persoanei respective, precum şi situaţiile care creează un mediu ostil, intimidant sau umilitor. Hărţuirea implică mai multe incidente şi/sau acţiuni cu caracter repetitiv, care constituie hărţuire fizică, verbală şi nonverbală.
Asigurarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi este fundamentală şi orice formă de manifestare a relaţiilor de putere dintre bărbaţi şi femei este strict interzisă, fiind considerată o formă de încălcare a demnităţii umane şi de creare a unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.
H.G. nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuitii morale la locul de muncă reprezintă un instrument util pentru toți angajatorii, oferind un suport pentru îndeplinirea obligației pe care legea o impune.
Angajatorii au obligația de a implementa măsuri de prevenire a hărțuirii, de analiză și soluționare a sesizărilor în acest sens și de stabilire a rolurilor și responsabilităților fiecărei părți implicate. De asemenea, legislația impune respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, promovarea egalității de șanse și eliminarea discriminării pe criteriul de sex.
În vederea prevenirii și combaterii hărțuirii, angajatorii vor pune în aplicare metodologia prin introducerea în regulamentul intern a legislației specifice, interzicerea și sancționarea acțiunilor de hărțuire, precum și instruirea angajaților pentru conștientizarea și prevenirea fenomenului de hărțuire și aducerea la cunoștința tuturor salariaților a prevederilor ghidului prin intermediul structurilor de specialitate prin toate mijloacele de comunicare agreate.
Metodologia stabilește obligația conducătorului instituției sau a angajatorului de a asigura constituirea registrului de semnalare a cazurilor unde vor fi înregistrate plângerile/sesizările și de a desemna prin act administrativ o persoană responsabilă sau o comisie pentru primirea sesizărilor și soluționarea cazurilor de hărțuire.
Entitățile cărora li se aplică prevederile acestei metodologii/ghid vor aplica o politică de toleranţă zero pentru hărţuirea pe criteriul de sex şi hărţuirea morală la locul de muncă, vor trata cu seriozitate şi promptitudine toate incidentele şi vor investiga toate acuzaţiile de hărţuire. De asemenea, se va sancționa disciplinar orice persoană despre care s-a dovedit că a hărțuit altă persoană, acesta putând duce inclusiv până la concedierea de la locul de muncă.