Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău reamintește câteva dintre măsurile de protecție a lucrătorilor prevăzute de legislația în vigoare și care, trebuie respectate de către angajatori în această perioadă în care sunt prognozate de către Administrația Națională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme.
În sensul "Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă", prin temperaturi extreme ridicate, se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc +37oC sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
-
reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
-
asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
-
alternarea efortului dinamic cu cel static;
-
alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:
-
asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
-
asigurarea echipamentului individual de protecţie;
-
asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, etc), în conformitate cu prevederile art. 6 din ordonanța menționată.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:
-
asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
-
asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
-
trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
În perioada 08-19.07.2024, inspectorii de muncă în domeniul securității și sănătății în muncă au verificat un număr de 13 agenți economici în care lucrează 1074 persoane ce desfășoară și activități în aer liber. Au fost găsite neconformități la un număr de 2 angajatori pentru care s-au aplicat 3 sancțiuni contravenţionale (3 avertismente) și au fost dispuse 3 măsuri privind ameliorarea condițiilor de muncă a salariaților care lucrează în aer liber, precum și menținerea stării de sănătate a lucrătorilor.
Deficiențe constatate:
-
îmbrăcăminte de protecție necorespunzătoare mediului de lucru (bucătărie);
-
instalație de ventilație nefuncțională;
-
depășirea intervalului de efectuare a controlului medical periodic.
De asemenea, vă menționăm că inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Buzău vor efectua în continuare controale care au drept scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în ORDONANTA DE URGENTA nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.