Voluntariatul este reglementat de Legea nr. 78/2014 cu modificări și completări și reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activitatăți de interes public desfășurate ăn folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept privatsau de drept public, fără remunerație, individual sau în grup.
Activitatea de voluntariat se poate desfășura în următoarele domenii:artă și cultură, sport, protecția mediului, sănătate, educație și cercetare, drepturile omului, asistență socială, religie, activism civic, ajutor umanitar și/sau filantropic, dezvoltare socială sau comunitară sub tutela unei organizații gazdă fără scop lucrativ.
Activitatea de voluntariat se poate desfășura numai pe baza unui contract de voluntariat încheiat între un voluntar şi organizaţia-gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului. Contractul se încheie în formă scrisă, în limba română, anterior începerii activității și trebuie să conțină clauzele obligatorii prevăzute de actul normativ.
Un exemplar din contract împreună cu fișa de voluntariat și cu fișa de protecție a voluntarului se înmânează acestia anterior începerii activității.
De asemenea, anterior începerii activităţii, contractul de voluntariat se înregistrează în registrul de evidenţă a voluntarilor ţinut de organizaţia-gazdă.
Fişa de voluntariat conţine descrierea în detaliu a tipurilor de activităţi pe care organizaţia-gazdă şi voluntarul au convenit că acesta din urmă le va desfăşura pe parcursul contractului de voluntariat.
Fişa de protecţie a voluntarului conţine instrucţiuni cu privire la desfăşurarea activităţii acestuia, cu respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Organizaţia-gazdă este obligată să ţină evidenţa voluntarilor, a duratei şi a tipului activităţilor desfăşurate şi evaluării voluntarilor, pe baza criteriilor stabilite în regulamentul intern.
Legea interzice în mod categoric încheierea unui contract de voluntariat cu scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă.
Pe durata perioadei activităţii de voluntariat, precum şi la încheierea activităţii de voluntariat, organizaţia-gazdă, la cererea voluntarului, eliberează un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate, care trebuie să conțină clauzele prevăzute în lege.
Contractul de voluntariat poate fi denunțat unilateral în scris și motivat, din voința oricăreia dintre părți, termenul de preaviz fiind de 15 zile.
Activitatea de voluntariat se consideră doar experiență profesională și/sau în specialitate în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite, nu și vechime în muncă.