Campania Naţională de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social cu modificările și completările ulterioare
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii stabilite atât prin lege la nivelul Inspecției Muncii și al inspectoratelor teritoriale de muncă, în perioada 01.02.2024-31.12.2024 se desfășoară Campania națională de informare a și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social cu modificările și completările ulterioare.
Acțiunea are în vedere informarea și conștientizarea angajaților/lucrătorilor și angajatorilor cu privire la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare, cu accent pe promovarea drepturilor individuale și colective ale angajaților/lucrătorilor și angajatorilor.
Constituția României recunoaște la art. 40 dreptul la asociere în sindicate, patronate și asociații profesionale, cu definirea la art. 9 a misiunii acestora de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor, după cum la art. 41(5) recunoaște dreptul de negociere colectivă în muncă și de aplicare a convețiilor colective.
În linie cu drepturile constituționale, Codul Muncii reglementează domeniul raporturilor de muncă, acesta aplicându-se și raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, în măsura în care acestea nu conțin dispoziții specifice derogatorii. Codul Muncii este legea cadru în materie de drepturi individuale și colective de muncă, care se aplică și organizațiilor sindicale și patronale.
Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificări și completări, reglementează drepturile și libertățile sindicale, respectiv dreptul de asociere/afiliere, de negociere colectivă și acțiune colectivă, ca și obligativitatea clauzelor contractelor individuale și colective de muncă și protecția individuală a lucrătorilor și reprezentanților lor în exercitarea drepturilor care sunt recunoscute de Codul Muncii la nivelul tuturor angajaților.