Inspectoratul Teritorial de Munca BUZĂU

Articole și noutăți

Comunicat de presă 13.05.2024 privind exercitare activități ocazionale de către zilieri

COMUNICAT   DE  PRESĂ

 

Privind   exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri

 

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău, informează persoanele interesate, zilieri sau beneficiari de lucrări că, potrivit Legii nr. 52/2011 republicată, zilierii sunt persoane fizice, cetăţeni români sau străini, care au capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un împuternicit al acestuia, contra unei remuneraţii, activând în domenii precum:

-agricultură, vânătoare şi servicii anexe,

- creșterea materialului săditor,

- creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale,

- silvicultură, pescuit şi acvacultură,

- activiăți de organizare a târgurilor, expozițiilor și congreselor,

- activități de cercetare- dezvoltare în științe sociale și umaniste,

- activități de interpretare artistică- spectacole,

- activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente,

- publicitate,

- restaurante, baruri  și alte activități de servire a băuturilor,

- hoteluri şi alte facilităţi de cazare (tabere copii, cabane),

- activități de întreținere peisagistică,

- activități ale bazelor şi cluburilor sportive,

- grădini zoologice, botanice, rezervații naturale,

- activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice.

Activităţile de manipulare mărfuri şi activităţile de curăţenie şi întreţinere se prestează numai în domeniile de activitate prevăzute mai sus.

Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi  beneficiar sau un împuternicit al acestuia pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul

 

agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti», al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic; în cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Beneficiarul sau un împuternicit al acestuia nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier.

Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remuneraţie al cărei cuantum se stabileşte prin negociere directă între părţi. Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii.

Beneficiarii pot obţine parola pentru conectare la aplicaţia web aferentă Registrului electronic de evidenţă a zilierilor de la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul. Registrul electronic de evidenţă a zilierilor poate fi completat şi transmis direct din teren de către beneficiar/împuternicit sau persoane desemnate de către acesta, utilizatori, cu ajutorul aplicaţiei informatice pentru dispozitive mobile, denumită "Inspectia Muncii", ce poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord