Riscurile psihosociale sunt definite de Organizația Internațională a Muncii, pe de o parte, din punctul de vedere al interacțiunilor acestora la nivel de conținut al muncii, organizare și gestionare a muncii și alte condiții de mediu și organizaționale și, pe de altă parte, din punctul de vedere al competențelor și nevoilor lucrătorilor. Aceste interacțiuni pot reprezenta un pericol pentru sănătatea lucrătorilor având în vedere percepţia și experienţa acestora.
Astfel, cu ocazia ședinței de dialog social, din data de 24.04.2025, unde au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului Buzău, instituțiilor publice județene și partenerilor sociali (sindicate, patronate), dl. Lică Costin-Adrian, inspector șef adjunct SSM al ITM Buzău, a prezentat cerinţele legale privind prevenirea riscurilor psihosociale la locurile de muncă, a consecințelor expunerii lucrătorilor la aceste riscuri asupra sănătății lor psihice și fizice, precum și cu privire la necesitatea implementării măsurilor de prevenire şi protecţie.
În Comunicarea Comisiei Europene COM(2021) 323 final, către Parlamentul European, referitoare la Cadrul strategic al UE privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă 2021 – 2027, Securitatea și sănătatea în muncă într-o lume a muncii în schimbare se precizează că: „Existența unor condiții de muncă sigure și sănătoase este o condiție prealabilă pentru o forță de muncă sănătoasă și productivă. Nimeni nu ar trebui să sufere de pe urma unor boli sau accidente legate de locul de muncă. Acesta este, de asemenea, un aspect important atât al sustenabilității, cât și al competitivității economiei UE.”
Cadrul strategic se axează pe trei obiective-cheie pentru următorii ani:
-
anticiparea și gestionarea schimbării din noua lume a muncii, generată de tranzițiile verde, digitală și demografică;
-
îmbunătățirea prevenirii accidentelor și a bolilor la locul de muncă;
-
creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare.
Aceste obiective vin în completarea celor stabilite prin Cadrul strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2014-2020 prin care se stabilea în sarcina statelor membre necesitatea elaborării și implementării unui program de monitorizare sistematică, gestionare și sprijinire a lucrătorilor afectați de riscuri psihosociale, inclusiv stres, depresie și epuizare, cu recomandări și orientări eficiente pentru combaterea acestor riscuri.
Acţiunea urmăreşte conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor, a reprezentanţilor acestora, a lucrătorilor desemnaţi, a partenerilor sociali şi a altor factori interesaţi, cu privire la necesitatea prevenirii expunerii lucrătorilor la riscuri psihosociale la locurile de muncă şi la luarea măsurilor de prevenire pentru prezervarea sănătăţii psihice și fizice a lucrătorilor.
De asemenea, în cadrul acestei acţiuni angajatorii vor fi informaţi cu privire la necesitatea respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special a celor referitoare la obligaţia de a realiza evaluarea riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv a riscurilor psihosociale.