Inspectoratul Teritorial de Munca BUZĂU

Articole și noutăți

Comunicat de presă 07.03.2025 privind încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României

Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău, informează persoanele interesate asupra condițiilor de încadrare în muncă pe teritoriul României a cetățenilor străini.

În conformitate cu prevederile articolului 3 din O.G.nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare, străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori în condiţiile acestui act normativ.

Avizul de angajare pentru lucrători permanenţi se eliberează angajatorului de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a unui străin cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau determinată. Contractul individual de muncă pe perioadă determinată se prelungeşte în condiţiile prevăzute de Codul muncii, fără obţinerea unui nou aviz de angajare, în situaţia în care se menţin condiţiile de angajare pe locul de muncă respectiv.

Avizul de angajare precum și o copie a permisului de ședere se păstrează de angajator pe durata întregii perioade de angajare, în caz contrar fiind aplicabilă de către inspectorii de muncă contravenția prevăzută la art.35(1) lit. b) din O.G. nr. 25/2014 cu modificări și completări (amendă cuprinsă  între 700 lei și 1.000 lei).

Angajatorul are obligația de a încheia contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe terioriul României, ori, după caz de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă.

Neîncheierea contractului individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă, constituie contravenție conform art. 35(1) lit. h) din O.G. Nr. 25/2014 cu și se  sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei de către lucrătorii Inspectoratului General pentru Imigrări. Fapta precizată anterior nu constituie contravenție dacă neîncheierea contractului individual de muncă se datorează culpei străinului.

În termen de cel mult 10 zile de la data începerii, angajatorul are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, copia contractului individual de muncă  al străinului încadrat în muncă.

Precizăm că, primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin fără aviz de angajare  sau de detașare, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă constituie contraveție conform art. 36(1) lit. a) din O.G. nr. 25/2014 cu modificări și completări  și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată de către inspectorii de muncă sau de către lucrătorii Inspectoratului General pentru Imigrări.

Străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parțial, cu durata muncii de maximum 6 ore pe zi.

Străinii încadrați în muncă în România cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pot fi încadrați la un alt angajator din România, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parțial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

În situația în care angajatorul care are încadrați în muncă cu contract individual de muncă străini cu ședere legală pe teritoriul României are cunoștință despre faptul că Inspectoratul General pentru Imigrări

 

a stabilit obligația de returnare a străinului în cauză,  contractele individuale de muncă încheiate pentru aceștia se suspendă de drept.

Precizăm că, străinul încadrat în muncă în baza avizului de angajare, cu excepția celui pentru lucrători sezonieri, poate ocupa un nou loc de muncă, la același angajator sau la un alt angajator, oricând pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE.

În acest caz, cu condiția să nu fi trecut mai  mult de 1 an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă încheiat cu angajatorul anterior, ocuparea unui nou loc de muncă la un alt angajator se poate realiza doar în baza acordului scris al angajatorului anterior, document care este depus de noul angajator  la Inspectoratul General pentru Imigrări.

Obținerea și depunerea documentului precizat mai sus nu este necesară în cazul în care încetarea contractului individual de muncă al străinului a intervenit din inițiativa angajatorului anterior sau ca urmare a acordului părților ori prin demisia străinului dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă, în condițiile Codului Muncii (Legea nr. 53/2003 republicată cu modificări și completări).

Informăm asupra faptul că, avizul de angajare se anulează de Inspectoratul General pentru Imigrări, printre altele,  la încetarea  contractului individual de muncă, iar angajatorul are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă  încheiat cu străinul  în termen de 5  zile lucrătoare.

Aducem la cunoștință de asemenea, faptul că, în cazul detașării străinilor pe teritoriul României, beneficiarul prestării de servicii la care s-a dispus detașarea transmite insoectoratului teritorial de muncă  în a cărui rază teritorială își are sediul o comunicare privind detașarea salariaților străini, în cel mult 5 zile de la data începerii activității acestora pe teritoriul României. Orice modificare a elementelor prevazute în comunicare se transmite inspectoratului teritorial de muncă și Inspectoratului General pentru Imigrări în termen de maximum 5 zile de la data producerii acesteia.

Comunicarea trebuie să cuprindă urmăroarele elemente:

  1. Datele de identificare ale beneficiarului prestării de servicii la care s-a făcut detașarea: în cazul persoanei juridice- denumirea, adresa completă, codul unic de înregistrare sau un alt număr de identificare, iat în cazul persoanei fizice- numele și prenumele, adresa completă, conul numeric personal sau un alt număr de identificare;

  2. Datele de identificare ale angajatorului străin care face detașarea: denumirea, adresa completă, codul unic de înregistrare  sau un alt număr de identificare al angajatorului, și, după caz, numele/denumirea și adresa completăale reprezentantului legal din România;

  3. Numele și prenumele străinului detașat, data nașterii, cetățenia, seria și numărul documentului de călătorie, perioada detașării, funcția și locul desfășurării activității.

Precizăm că, netransmiterea către inspectoratul teritorial de muncă a comunicării de mai sus constituie contravenție conform art. 35(1) lit. a) din O.G. nr. 25/2014 cu modificări și completări (amendă cuprinsă între 1.000 lei și 2.000 lei).

Precizăm că, străinul, titular al permisului de şedere are obligaţia de a avea în permanenţă asupra sa documentul, de a nu-l înstrăina şi de a-l prezenta organelor autorităţilor competente ori de câte ori i se solicită aceasta.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord