În Comunicarea Comisiei Europene COM(2021) 323 final referitoare la Cadrul strategic al UE privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă 2021 – 2027, Securitatea și sănătatea în muncă într-o lume a muncii în schimbare se precizează că: „Existența unor condiții de muncă sigure și sănătoase este o condiție prealabilă pentru o forță de muncă sănătoasă și productivă. Nimeni nu ar trebui să sufere de pe urma unor boli sau accidente legate de locul de muncă. Acesta este, de asemenea, un aspect important atât al sustenabilității, cât și al competitivității economiei UE.”
Cadrul strategic se axează pe trei obiective-cheie pentru următorii ani:
- anticiparea și gestionarea schimbării din noua lume a muncii, generată de tranziția verde, digitală și demografică;
- îmbunătățirea prevenirii accidentelor și a bolilor la locul de muncă;
- creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare.
Pentru îndeplinirea acestor obiective, sunt necesare acțiuni atât la nivelul UE, cât și la nivel național, sectorial și la nivel de întreprindere. O mai bună implementare a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă ar determina îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi reducerea numărului de accidente de muncă şi boli profesionale.
Așadar, este important ca toți angajatorii să rețină și să conștientizeze faptul că, indiferent de domeniul de activitate, punerea în aplicare a prevederilor legale în domeniul SSM reprezintă o condiție pentru îmbunătățirea mediului de muncă, asigurarea unor locuri de muncă sigure și, implicit, reducerea incidenței accidentelor de muncă.
În timpul controalelor efectuate de către inspectorii de muncă, în unele IMM-uri care au apelat la servicii externe de prevenire și protecție, s-au constatat neconformităţi în aplicarea legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă. Având în vedere rezultatele acestor controale și ponderea semnificativă a întreprinderilor/unităților, în special IMM, care apelează la servicii externe de prevenire și protecție și numărul mare al acestor servicii, s-a inclus acțiunea ”Campanie de verificare a modului în care serviciile externe de prevenire și
protecție respectă obligațiile legale și de verificare a activităţilor pe care le desfășoară în întreprinderi” în Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2025.
Obiectivele Campaniei Naţionale:
- verificarea respectării de către serviciile externe de prevenire și protecție a prevederilor legale;
- verificarea respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă în întreprinderile/unitățile care au apelat la servicii externe pentru desfăşurarea activităţilor de prevenire şi protecţie;
conştientizarea angajatorilor cu privire la faptul că apelarea la servicii externe nu îi exonerează de responsabilitățile lor în domeniul securității și sănătății în muncă.